flag Судова влада України

Інформація про стан інформаційного забезпечення діяльності Первомайського міського суду Луганської області та здійснення протягом 2012 року організаційних заходів.

08 січня 2013, 12:15

Інформація про стан інформаційного забезпечення діяльності Первомайського міського суду Луганської області та здійснення протягом 2012 року організаційних заходів.

 

З метою підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, а також побудови правового діалогу між судовою владою та суспільством задля покращення доступу до правосуддя, у  Первомайському міському суді  Луганської області , було запроваджено проведення днів відкритих дверей.

Так,  13.04.2012 року  на адресу голови Первомайського міського суду Луганської області  надійшов лист  директора Золотівської багатопрофільної гімназії  про  організацію навчальної екскурсії учнів 8-9- класів гімназії у межах проекту «Права дитини у школі» з метою ознайомлення з діяльністю міського суду.

23.04.2012 року у Первомайському міському суді Луганської області вже вдруге, було  проведено навчальну екскурсію учнів гімназії. 

Програма  екскурсії  включала в себе: огляд робочих кабінетів, залів судових засідань, стендів з додатковою інформацією; ознайомлення з діяльністю суду, роботою суддів, працівників апарату суду, а також  присутність у судовому засіданні з розгляду кримінальної справи.

Ознайомлення з роботою суду  розпочалося з  канцелярії  суду,  де присутні  дізналися  про  реєстрацію,  рух документів, що надходять до суду  та  порядок  роботи  з  ними  в  програмі  Д-3, порядок реєстрації справ різних категорій, порядок ведення обліково–статистичних карток, порядок звернення до виконання судових рішень. Заступник керівника апарату суду Янчинська Л.А. наглядно продемонструвала відвідувачам роботу Д-3. Також у доступній для дітей формі роз’яснено  порядок  надання  та  отримання інформації, порядок звернення до суду, про що слід пам`ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні  наслідки порушення правил поведінки в  суді.

            Після ознайомлення з роботою канцелярії суду присутні оглянули стенди, оглянули архів суду, відвідувачам продемонстрували  підшивки  рішень суду починаючи з 1947 року. Про порядок  зберігання справ розповіла  архіваріус суду Очередня Е.С.

 

            Останнім заходом дня відкритих дверей стала участь всіх охочих у справжньому судовому засіданні. Учасники  мали змогу побувати на розгляді кримінальної справи під головуванням судді  Мазка Н.Б.: бути присутніми під час виступу сторін в судових дебатах, почути останнє слово підсудного та  оголошення вироку суддею.

               Крім цього, в травні 2012 року  в приміщенні  Первомайського  міського  суду Луганської області   на прохання  дирекції Первомайської спеціалізованої школи № 6  було  здійснено захід з участі  учнів 9-11 класів  у розгляді кримінальної  справи.  Супровід дітей  до суду здійснювався вчителями, яким самим було цікаво на заході і які також розширили  свою уяву про роботу суду.

           У ході проведення заходу учні ознайомилися з організацією діяльності суду, роботою судової міліції спецпідрозділу «Грифон», обов’язками працівників апарату  Первомайського міського суду,   засадами організації судової влади, завданням суду, судовою системою, з коротким змістом Закону України «Про судоустрій і статус суддів».                                                                     

  Керівником апарату суду було  проведено ознайомчу екскурсію, під час якої учні  мали змогу   оглянути зали судових засідань, приміщення архіву суду, канцелярії суду, ознайомилися з інформацією розміщеною на дошці оголошень , учні мали змогу власноруч ознайомитися з контрольними кодексами суду та матеріалами  архівних кримінальних справ. 

         15 серпня 2012 року  у приміщенні Первомайського міського суду Луганської області було проведено моніторинг  стану незалежності  суддів  України.

Протягом всього  дня  в приміщенні суду проводилося анкетування громадян щодо оцінки роботи Первомайського міського суду. Підведення  підсумків вказаного анкетування показало, що в цілому громадяни задоволені роботою  Первомайського міського суду, а окремі побажання громадян, висвітлені в анкетах будуть прийняті до уваги працівниками  Первомайського міського суду.

23 жовтня 2012 року згідно листа МУЮ за № 425 від 2.10.2012 р. щодо проведення круглих столів по формуванню системи безоплатної правової допомоги відповідно до вимог ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» відбулася спільна нарада керівництва області, керівників правоохоронних органів, судів, адвокатів, у якій керівником апарату Первомайського міського суду Луганської області було взято участь. На нараді обговорювалися організаційні питання забезпечення функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні з 1 січня 2013року, обговорювались результати першого конкурсу з відбору адвокатів, а також питання щодо взаємодії правоохоронних органів та центрів з надання безоплатної правової допомоги відповідно до положень нового Кримінального процесуального кодексу України.

         В листопаді 2012 року  адміністрацією Гірської обласної спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату з метою профілактики правопорушень було запрошено  представника Первомайського міського  суду для індивідуальної роботи з учнями, схильними до протиправних дій. Помічник голови суду Богдан І.Б.  завітала до Гірської обласної спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, де провела індивідуальну роботу з категорією учнів, які схильні до скоєння протиправних  дій.

            Уважно слухали учні тему: « Про вплив алкоголю, тютюну та наркотичних засобів  на неповнолітніх».  

         10 грудня 2012 року адміністрацією Первомайської спеціалізованої школи № 6 м.Первомайська було запрошено представника Первомайського міського суду Луганської області для участі в заході в рамках тижня права «Світ юридичних професій».

У цьому заході приймала участь керівник апарату Первомайського міського суду  Федірко Наталія Сергіївна, яка розповіла  учням- старшокласникам  про професію судді.

У фінальній частині, за підсумками проведеного заходу діти та адміністрація школи висловили подяку керівництву суду за проведений захід.