flag Судова влада України

Реалізація гарантій та захисту прав від імені держави від будь-яких посягань і порушень.

22 жовтня 2012, 12:25

Первомайський міський суд Луганської області як орган, що здійснює реалізацію гарантій та захисту прав від імені держави від будь-яких посягань і порушень.

                   Зміни, що сталися в Україні за роки незалежності, показують, що вона стала на шлях розбудови правової держави. У зв'язку з цим особливого значення набувають такі вічні цінності, як гарантії захисту прав і свобод людини і громадянина. У правовій державі людина, її права і свободи проголошені найвищою цінністю, їх визнання і забезпечення відповідними гарантіями - найважливіший обов'язок держави. Виходячи з вимог ст. 3 Конституції України, людина її права і свободи визнаються найважливішими цінностями та визначають зміст і спрямованість держави. Найдоступнішим інститутом захисту прав громадян у сфері правових відносин є саме суди першої інстанції. Крім того їхня діяльність покликана сприяти підвищенню авторитету держави. Суди здійснюють судову владу самостійно, незалежно від будь-чиєї волі, підкоряючись тільки Конституції України і закону. Якість цієї діяльності, включаючи доступність судової влади, оперативність, розумність і справедливість правосуддя забезпечують не тільки судді, а й їхні помічники, інші службовці апарату суду. Звідси підвищення вимог до рівня кваліфікації кадрів та необхідність підготовки працівників апарату на високому професійному рівні. Така робота має багато специфічних особливостей, належну кваліфікацію спеціаліст отримує тільки безпосередньо в практичній діяльності.   

     Судову владу реалізовують професійні судді та, у визначених законом випадках, народні засідателі і присяжні шляхом здійснення правосуддя в рамках відповідних судових процедур. 

     Судочинство в Україні здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції. Первомайський міський  суд Луганської області відноситься до ланки судів загальної юрисдикції в Україні.

      Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України. Первомайський міський суд Луганської області  здійснює реалізацію гарантій та захисту прав від імені держави від будь-яких посягань і порушень.

     До складу Первомайського міського суду Луганської області входять: голова суду, заступник голови суду, судді, а також працівники апарату суду на чолі з керівником апарату суду та його заступником. Апарат суду складають: помічники суддів, старший секретар суду, секретарі суду, секретарі судового засідання, судові розпорядники, головний спеціаліст  з комп’ютерних технологій , завгосп, архіваріус, та робітники по обслуговуванню приміщення суду.

    Що стосується  справ, які розглядаються судом слід зазначити, що Первомайський міський суд Луганської області розглядає:     

1) усі кримінальні справи (це ті справи, розгляд яких регулюється кримінальним  процесуальним кодексом України, а відповідальність винних осіб передбачає Кримінальний кодекс України).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

2) цивільні справи, які в свою чергу поділяються на справи позовного провадження, справи наказного провадження та справи окремого провадження (це ті справи, розгляд яких регулюється Цивільним процесуальним кодексом України).

3) адміністративні справи, за винятком тих справ, які віднесено законодавством до компетенції інших судів (це ті справи, розгляд яких регулюється Кодексом адміністративного судочинства України).

4) справи про адміністративні правопорушення (це ті справи, розгляд яких та відповідальність за вчинення правопорушень передбачена Кодексом про адміністративні правопорушення України).

     Слід пам’ятати, що кожному гарантується захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом. Кожен має право на участь у розгляді своєї справи у визначеному  процесуальним  законом  порядку в суді. Ніхто  не  може  бути  позбавлений  права  на розгляд його справи в суді,  до підсудності якого вона віднесена  процесуальним законом.

     Мабуть, кожен стикався з питанням: «Як звернутися до суду з позовом?». Тому пропонуємо до Вашої уваги основні вимоги, які повинні бути дотримані при зверненні з позовом до суду у цивільній справі. Адже звернутися до суду з позовом має право кожен, хто вважає, що його права, свободи чи інтереси були порушені.

     Насамперед потрібно з’ясувати, чи підсудна дана справа Первомайському  міському суду.    

     Так відповідно до вимог ст. 109 Цивільного процесуального кодексу України позови до фізичної особи пред'являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її перебування, а позови до юридичних осіб пред'являються в суд за їхнім місцезнаходженням. Але у кожного правила є свої винятки. Так наприклад, позови про стягнення аліментів, про визнання батьківства, позови, що випливають із трудових правовідносин пред'являються в суд також за місцем проживання позивача. Вичерпний перелік так званих винятків містять в собі ст.ст. 110-114 Цивільного процесуального кодексу України

     Загальний строк звернення до суду з цивільним позовом  становить 3 роки з моменту, коли ви дізналися про порушення свого права (ст. 257 ч. 1, ст. 261 Цивільного кодексу України).

     То ж, коли ви визначилися з вищевказаними моментами і з»ясували , що строк позовної давності для звернення до суду не пропущено (або пропущено з поважних причин) та справа підсудна Первомайському міському суд, ви звертаєтеся до суду з позовом.

     Стаття 119 Цивільного процесуального кодексу України містить перелік вимог, щодо форми та змісту позовної заяви. Так позовна заява подається в письмовій формі. Вона повинна містити в собі:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, якщо такі відомі;

3) зміст позовних вимог;

4) ціну позову щодо вимог майнового характеру (ціна позову – це виражена в грошових одиницях вартість майна або сума грошей, стосовно яких позивач пред’являє вимоги до відповідача);

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;

7) перелік документів, що додаються до заяви.

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її подання.

Позовна заява повинна відповідати іншим вимогам, встановленим законом.

До позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

У разі пред'явлення позову особами, які діють на захист прав, свобод та інтересів іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

Якщо позовна заява подається представником позивача, до позовної заяви додається довіреність чи інший документ, що підтверджує його повноваження.

Позовна заява з додатками подається до суду згідно числа сторін, зазначених в ній.

Слід зауважити, що в тому разі, якщо ви припустилися будь-якої помилки при оформленні позовної заяви, або не враховували якусь із вимог, то суддя залишає вашу позовну заяву без руху та надає строк для усунення виявлених недоліків.

    Як що ви своєчасно виправили всі помилки, тоді вважатиметься, що ви подали позовну заяву тоді, коли вона вперше надійшла до суду.  

     Усі питання, щодо процедури звернення до суду, які можуть виникнути у вас при подачі заяви до суду, вам повинен роз’яснити працівник апарату суду, на якого покладено обов’язок прийому заяв. В даний час цим питанням займаються  помічники суддів  та старший секретар Первомайського міського  суду (Каб. № 1 на 1-му поверсі за адресою м.Первомайськ, вул..Леніна, 36).      

     Після того, як ви подали оформлену належним чином позовну заяву, суддя вирішує питання про відкриття провадження у справі. Після відкриття провадження у справі вас будуть викликати до суду для розгляду справи по суті та після всіх необхідних процедур суддя ухвалить відповідне рішення у справі.                                                                                             

     Також важливо знати, що ніхто  не  може бути обмежений у праві на отримання в суді  усної  або  письмової  інформації  про  результати  розгляду  його  судової справи.  Кожен,  хто є стороною у справі, має право на вільний доступ до судового рішення  в порядку, встановленому законом. З цією метою створено Єдиний державний реєстр судових рішень.

     Розгляд справ у суді відбувається відкрито, крім випадків, установлених процесуальним законом. Розгляд справи у закритому судовому засіданні допускається за вмотивованим рішенням   суду у випадках, передбачених процесуальним законом. Судове  рішення,  яким закінчується розгляд справи в суді, ухвалюється іменем України. Судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними  особами  та їх об'єднаннями на всій території України. Обов'язковість урахування  (преюдиційність)  судових  рішень  для інших судів визначається процесуальним законом. Невиконання   судових    рішень    тягне  за собою відповідальність, установлену законом.

      Учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, встановлених  процесуальним законом, мають  право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення, а також на перегляд справи Верховним Судом України.

      Слід зауважити, що у деяких категоріях справ існує можливість їх вирішення за спрощеною процедурою без розгляду спору в позовному проваженні, яке забирає багато часу. Це можливо якщо захисту потребують безспірні права та інтереси осіб. У таких випадках ви звертаєтеся до суду з заявою про видачу судового наказу – особливої форми рішення. Вимоги, за якими може бути виданий судовий наказ перелічені у ст. 96 Цивільного процесуального кодексу України. Що стосується Первомайського міського суду, то найрозповсідженішими вимогами звернення до суду з заявою про видачу судового наказу є стягнення нарахованої, але не виплаченої працівнику заробітної плати та стягнення заборгованності за оплату комунальних послуг. 

    Розглядаючи судові справи Первомайський міський суд Луганської області здійснює правосуддя – особливий вид державної діяльності. Правосуддя здійснюється судом на підставі закону. Головна мета – розгляд і вирішеня судових справ з метою забезпечення гарантованих Конституцією України та законами прав і свобод людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства та держави. Результатом здійснення правосуддя є постановлення справедливого судового рішення, яке має загальнообов’язковий характер.

Керівник апарату Первомайського

міського суду Луганської області     Н.С.Федірко